مقالات کاربردی

آپدیت بایوس | چگونه بایوس خود را آپدیت کنیم؟

آپدیت بایوس چگونه بایوس خود را آپدیت کنیم؟

 

آپدیت بایوس، ایده‌ای است که معمولا وقتی قرار است قطعه جدیدی به دسکتاپ اضافه شود و یا اینکه سیستم به یک خطا یا باگی می‌خورد، مطرح می‌شود. بایوس در واقع فریم ویری است که داخل تراشه‌ای کوچک روی مادربرد شما قرار دارد و وقتی دکمه پاور را فشار می‌دهید، به سیستم شما روح می‌دهد.

با آپدیت بایوس خود می‌توانید مزایای زیادی نصیب لپ تاپ یا دسکتاپ خود کنید؛ از بهبود پایداری و عملکرد گرفته تا سازگاری بیشتر با پردازنده‌ها و انواع حافظه‌ها. سازندگان مادربرد اغلب به‌روزرسانی‌های بایوس را برای چند سال پس از راه‌اندازی مادربرد منتشر می‌کنند. به همین دلیل، بد نیست هر از گاهی سایت پشتیبانی آن‌ها را بررسی کنید تا ببینید آیا فریم ویر جدیدی در دسترس است یا خیر.

برای آپدیت بایوس در مادربردهای مختلف، ابزارها و روش‌های متفاوتی وجود دارد. تقریبا هیچ کس نمی‌تواند برای آپدیت بایوس، نسخه‌ای شامل یک دستورالعمل‌ یکسان به همه تجویز کند. واضح است که محیط بایوس یا UEFI دسکتاپ hp با دسکتاپ DELL متفاوت است در اینجا هم تنها فرآیندهای اولیه‌ای که در تمام مادربردها مشترک است، زیر ذره‌بین استوک لند رفته‌اند.

 

ورود به بایوس (BIOS) سیستم

 

بایوس (BIOS) چیست؟

 

BIOS به عنوان یک واسطه بین سیستم عامل‌ها و سخت افزاری که روی آن اجرا می‌شود عمل کند. چند سال پیش، سازندگان مادربرد با همکاری مایکروسافت و اینتل جایگزینی برای چیپ‌های سنتی بایوس به نام UEFI معرفی کردند.

تقریبا هر مادربردی که امروزه عرضه می‌شود، به جای تراشه بایوس، یک تراشه UEFI دارد. UEFI، در واقع پیش‌نیاز سیستم برای ویندوز 11 است اما هر دو هدف اصلی و یکسانی دارند: آماده‌سازی سیستم برای بوت شدن سیستم عامل. جالب اینکه، برای بیشتر مردم هنوز با UEFI به اندازه BIOS آشنا نیستند؛ شما هم در این مطلب، هر جا کلمه بایوس (BIOS) را دیدید، همان UEFI بخوانید.

 

از کجا بفهمیم بایوس سیستم باید آپدیت شود؟

 

مادربرد دسکتاپ شما احتمالا از همان نسخه‌ی فریم ویری که سازنده مادربرد در زمان ساخت روی آن گذاشته استفاده می‌کند. برای انواع مختلف مادربرد، سازندگان بسته‌های فریم ویر جدید یا آپدیت بایوس را منتشر می‌کنند. نسخه‌هایی که بتوانند از پردازنده‌‌ها و حافظه جدید پشتیبانی کرده و باگ‌های گزارش‌شده را هم برطرف ‌کنند.

با این وجود، تنها دلیلی که به زحمت آپدیت بایوس و ارتقا به نسخه جدیدتر فریم ویر می‌ارزد، حل یک باگ در UEFI یا تعویض CPU ‌ای است که جدیدتر از مادربرد ‌می‌باشد. بعضی‌ها دوست دارند به طور منظم فریم ویر UEFI خود را آپدیت کنند تا فقط به‌روز باشد. اما اگر از استوک لند می‌پرسید، باید بگوییم بهتر است بایوس خود را آپدیت نکنید، مگر اینکه نکته یا باگ خاصی وجود داشته باشد که تنها آپدیت بایوس آن را حل می‌کند.

اگر لپ تاپ یا دسکتاپ شما به درستی کار می‌کند، احتمالا نیازی به آپدیت بایوس نیست چون تفاوتی بین نسخه جدید بایوس و نسخه فعلی نخواهید دید. در برخی موارد، حتی ممکن است با یک نسخه جدید بایوس باگ های جدیدی را تجربه کنید.

 

چگونه بایوس یا UEFI خود را آپدیت کنیم؟

 

همانطور که گفتیم، بایوس، سیستم ورودی خروجی پایه و فریم ویری است که مادربرد شما برای بوت کردن صحیح به آن نیاز دارد. بایوس در واقع به مادربرد می‌گوید که چه سخت‌افزاری به آن متصل است، چگونه به آن دسترسی داشته باشد و از چه تنظیماتی استفاده کند. ما در استوک لند معمولا پیش از آموزش موضوعات مختلف، احتمالات و نکات منفی را پیش نمی‌کشیم تا شما را منصرف کنیم اما آپدیت بایوس یکی از معدود مواردی است که حتما حتما در همین ابتدای کار باید بگوییم که BIOS بخش حساسی از کامپیوتر است. آپدیت آن ساده‌ترین راه نیست و در صورت اشتباه می‌تواند کار مادربرد شما را حتی یک‌سره کند.

پس، فقط و فقط در صورتی که مطمئن هستید که همه جوانب را بررسی کرده‌اید و مورد ضروری وجود دارد، بایوس خود را آپدیت کنید.

 

بررسی نسخه فعلی بایوس در ویندوز

 

 

بررسی نسخه بایوس در ویندوز

 

 

قبل از آپدیت بایوس، باید مطمئن شوید که نسخه جدید آن را نصب می‌کنید. انجام این کار، به نوار جستجوی ویندوز بروید یا به سادگی منوی استارت ویندوز را باز کنید، msinfo را تایپ کرده و اینتر را بزنید تا اطلاعات سیستم باز شود. نسخه فعلی UEFI/BIOS شما باید دقیقا در زیر اطلاعات پردازنده باشد آن را یادداشت کنید. اگر مدل دقیق مادربرد خود را نمی‌دانید، باید آن را با عنوان System Model مشاهده کنید.

بسته به اینکه مادربرد شما از چه برندیست، Asus ،msi ،hp و یا هر برند دیگری، به وب سایت رسمی سازنده دستگاه خود بروید و صفحه پشتیبانی مدل آن را پیدا کنید. صفحه پشتیبانی باید شامل یک بخش دانلودها باشد که شامل درایورها، نرم افزارها و ابزارهای مختلف است. به دنبال بخش BIOS بگردید و آخرین نسخه موجود برای مادربرد خود را دانلود کنید.

 

فایل آپدیت بایوس را روی USB درایو کپی کنید

 

 

فلش کردن فایل فریم ویر

 

 

حالا فایل فریم ویر جدید بایوس را به همراه فایل‌های اضافی برای فلش کردن آن در اختیار دارید. همه فایل‌ها را روی یک درایو USB کپی کنید.

سیستم خود را از دوباره بوت کنید و وارد بایوس شوید. کلید صحیح برای ورود به BIOS باید درست هنگام بوت شدن سیستم شما لیست شود، اما چند گزینه معروف وجود دارد که می‌توانید امتحان کنید، مثل F2 و Delete.

 

تهیه نسخه پشتیبان از فریم ویر فعلی

 

بعد از ورود به بایوس، به دنبال ابزار چشمک زن بایوس یا UEFI بگردید. در برخی از مادربردها Q-Flash می‌باشد. اگر مادربرد قدیمی‌تری دارید، گزینه فلش یا آپدیت بایوس را جستجو کنید زیرا ممکن است یک ابزار اختصاصی وجود نداشته باشد.

پیشنهاد استوک لند این است که وقتی که تنظیمات BIOS را باز کردید، از سیستم عامل BIOS فعلی خود نسخه پشتیبان تهیه کنید. به این صورت، اگر هنگام آپدیت بایوس یا فلش کردن فریم ویر جدید شما مشکلی پیش بیاید، چیزی را از دست نمی‌دهید.

امکان تهیه نسخه پشتیبان از بایوس موجود در همه مادربردها وجود ندارد، اما در صورتی که ابزار یا تنظیمات BIOS/UEFI شما این ویژگی را دارد، یک نسخه پشتیبان تهیه کنید و آن را در درایو USB ذخیره کنید.

 

فریم ویر جدید را راه‌اندازی کنید

 

 

آپدیت فریم ویر BIOS/UEFI

 

 

حالا می‌توانید با انتخاب فایل فریم ویر جدید بایوس که دانلود و در درایو USB کپی کرده‌اید، فرآیند آپدیت بایوس را شروع کنید. فایل درست را انتخاب ‌کنید و حواستان جمع باشد بعد از شروع فرآیند فلش سیستم شما تحت هیچ شرایطی خاموش نمی‌شود. پس از اینکه مراحل فلش تمام شد، سیستم خود را دوباره بوت کنید. حالا بایوس لپ تاپ یا دسکتاپ شما به آخرین نسخه به روز شده است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *