تفاوت GPU با کارت گرافیک در چیست؟
تفاوت مشخصی بین GPU و کارت گرافیک وجود دارد و این در حالیست که این دو اصطلاح اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند. شاید اگر به یک فروشگاه سخت افزار کامپیوتر رفته و بهدنبال یک GPU بگردید، فروشنده همان چیزی را به شما بدهد که وقتی سراغ یک کارت گرافیک را میگیرید.
نه اینکه فروشنده تفاوت بین GPU و کارت گرافیک را نداند نه! او به احتمال زیاد از قبل میداند که خیلی از افراد، تفاوتی بین این اصطلاحات قائل نیستند. اما واقعیت این است که پردازندههای گرافیکی (GPU) و کارتهای گرافیک با هم یکسان نیستند!
GPU (واحد پردازش گرافیکی)
GPU مخفف عبارت Graphics Processing Unit است. هر دسکتاپ یا لپتاپی از یک GPU برای نمایش تصاویر، ویدئو و انیمیشنهای دو بعدی یا سه بعدی استفاده میکند. واحد پردازش گرافیکی (GPU) تراشه اصلی روی کارت گرافیک است که با انجام محاسبات سریع، امکان ارائه گرافیکی روان و باکیفیت را فراهم میکنند.
دو نوع مختلف از GPU وجود دارد: پردازندههای گرافیکی یکپارچه و مجزا
پردازندههای گرافیکی یکپارچه
ما GPUهای یکپارچه یا گرافیکهای یکپارچه داریم. GPUای که حافظه خود را با پردازنده اصلی یا CPU به اشتراک میگذارد. یعنی پردازنده هر دو هسته CPU و GPU را روی یک قالب دارد. پردازندههای گرافیکی یکپارچه هیچ فضایی را روی مادربرد اشغال نمیکنند و از نظر انرژی کارآمدتر هستند، اما حافظه مخصوص به خود را نیز ندارند و به جای آن باید از رم سیستم استفاده کنند.
معمولا انواع ارزانتر یعنی گرافیکهای یکپارچه، به اندازه GPU های اختصاصی قدرتمند نیستند. بنابراین به ندرت برای بازی و گیمینگ مناسب خواهند بود. با این حال، آنها وظایف اولیه مرتبط با یک پردازنده گرافیکی را به طور کامل انجام میدهند. اما به ازای صرفه جویی در فضا، قدرت و قیمت پایینتر، واضح است که بیشتر برای کاربریهای معمولی مثل وب گردی، تماشای فیلم، پخش موسیقی، و غیره مناسباند.
پردازندههای گرافیکی اختصاصی
GPU یا پردازنده گرافیکی اختصاصی، به گرافیک مجزا هم معروف میباشد. این نوع از پردازنده گرافیکی، کاملا مجزا از CPU است و حافظه اختصاصی خود را دارد. پردازندههای گرافیکی اختصاصی عملکرد بهتری ارائه میدهند، اما از انرژی بیشتری استفاده میکنند. ضمنا، هزینه بیشتری دارند و در دسکتاپها و ورک اسیشنها بیشتر از لپتاپها یافت میشوند.
پردازندههای گرافیکی مجزا، حافظه ویدیویی (VRAM) مخصوص به خود را دارند، به طوری که سیستم مجبور نیست از رم خود برای گرافیک استفاده کند. اطلاعات مربوط به هر پیکسل از جمله مکان آن روی نمایشگر روی VRAM پردازنده گرافیکی ذخیره میشود.
باید دقت کنید که شما به CPUای نیاز دارید که به همان اندازه پردازندههای گرافیکی اختصاصی شما قدرتمند باشد. این به توزیع عادلانه بار بین CPU و GPU اختصاصی کمک میکند. یک پایه خوب مثلا میتواند پردازنده نسل هشتم Intel® Core™ i7 یا معادل آن باشد. هر گزینهای با توان پردازشی کمتر برای استفاده با یک GPU گسسته مدرن کافی نیست.
کارت گرافیک
انواع مختلف کارت گرافیک از یک پردازنده تخصصی به نام GPU برای انجام محاسبات گرافیکی تشکیل شدهاند. به طور کلی، کارت گرافیک عملکردهای مربوط به نمایشگر را انجام میدهد. کارت گرافیک بهعنوان یک قطعه سخت افزار کاملا کاربردی شامل GPU PCB ،VRAM و سایر عناصر سخت افزاری پشتیبانی کننده است. این قطعه معمولا از طریق یک اسلات PCIe به مادربرد مرتبط میشود و از طریق کانکتورهای برق PSU یا واحد منبع تغذیه تغذیه میشود.
قطعات زیادی در کارت گرافیک وجود دارد مثل:
VRAM (حافظه ویدیویی)
رم اختصاصی در داخل کارت گرافیک که فقط خود کارت از حافطه آن استفاده میکند. حافظه ویدیویی را نباید با رم کل سیستم اشتباه بگیرید. در مقایسه با RAM، حافظه ویدئویی نزدیکتر به واحد پردازش گرافیکی تعبیه شده تا انتقال دادهها با کمترین تاخیر و بیشترین سرعت انجام شود.
DAC (مبدل اطلاعات دیجیتال به آنالوگ)
این واحد، دادههای دیجیتالی را به فرمت آنالوگ تبدیل میکند تا در مانیتور نمایش داده شوند.
GPU (واحد پردازش گرافیک)
پردازنده اختصاصی داخل کارت گرافیک است که تمام پردازشهای سنگین را انجام میدهد. تفاوتی که GPU با پردازنده اصلی دارد، این است که یک CPU تمام عملکردهای اصلی کامپیوتر را انجام میدهد اما GPU یک جزء تخصصی است که به پردازش گرافیکی میپردازد.
رابط داخلی (Internal Interface)
رابطی است که از طریق آن کارت گرافیک شما به مادربرد متصل میشود. کارتهای گرافیک قدیمیتر از رابط AGP برای اتصال به مادربرد استفاده میکردند، اما حالا با رابط بسیار سریع و کارآمدتر PCI Express 2.0 x16 جایگزین شدهاند.
هیت سینک و فن (Heat Sink and Fan)
این دو بخش، دمای کارت گرافیک شما را متعادل نگه داشته و برای کاهش دمای GPU استفاده میشوند. هیت سینک یک قطعه خنک کننده غیرفعال از جنس مس یا آلومینیوم است که گرمای اضافی را از پردازنده گرافیکی دفع میکند. فن هم یک قطعه خنک کننده فعال است که هوا را به هیت سینک میدمد تا هیت سینک را خنک کرده و گرما را هم به سرعت از قطعات خارج کند.
تفاوت GPU و کارت گرافیک
GPU و کارت گرافیک، این دو معمولا به جای یکدیگر استفاده میشوند. کارت گرافیک قطعه سخت افزاری است که خروجی تصویر را به مانیتور میدهد. همچنین، دارای کانکتورهایی برای مانیتور و کانکتور دیگری به مادربرد کامپیوتر است. حتی ماژولهای حافظه و از مهمتر، واحد پردازش گرافیکی مخصوص به خود را دارد که در واقع همان تصاویری را که روی مانیتور میبینیم ایجاد میکند. کارتهای گرافیک مدرن دارای کانکتورهای ورودی برق و راهحلهای خنککننده اختصاصی هستند.
تفاوت اصلی بین GPU و کارت گرافیک، در این است که GPU واحدی در خود کارت گرافیک است که پردازش تصاویر و گرافیک را انجام میدهد. به عبارت دیگر، GPU واحدی در کارت گرافیک است که گرافیک و پردازش تصویر را تنظیم میکند. GPU بخشی جدایی ناپذیر از یک کارت گرافیک است که پردازش اصلی را انجام میدهد.
کارت گرافیک، تصاویر را برای خروجی دادن روی نمایشگر تولید میکند؛ این تفاوت اصلی بین GPU و کارت گرافیک است. بنابراین، GPU اختصاصا به تراشههای گرافیکی تولید شده توسط Nvidia و AMD اشاره دارد. در حالی که کارت گرافیک همان محصول نهایی است که شما از فروشگاهها خرید میکنید.