دسته‌بندی نشده

مقایسه پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake

thumbnail 71

AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake، دو پرچمدار با مشخصات قدرتمند هستند که با وعده بهبود عملکرد و مصرف بهینه انرژی، بازار پردازنده‌ها را به لرزه در آورده‌اند. نبرد بین دو غول پردازنده‌سازی AMD و Intel همیشه داغ و پر ماجرا بوده و هست. رقابت بین  AMD و Intel دیگر فقط سر سرعت و تعداد هسته‌های پردازنده‌ها نیست. پردازنده‌های جدید AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake هر کدام از جدیدترین فناوری‌های معماری بهره می‌برند، مشخصات منحصربه‌فردی دارند و برای انواع مختلف دسکتاپ و لپ‌تاپ عرضه می‌شوند. همه این‌ها در کنار هم باعث می‌شود دوئل بین پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake جذاب‌تر شود. با استوک‌ لند همراه باشید تا ببینیم آیا AMD با پردازنده‌های Ryzen 7000 خود می‌تواند تاج و تخت اینتل با پردازنده‌های Alder Lake را تصاحب کند یا نه؟!

پردازنده‌های Alder Lake اینتل

پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake | بررسی سری Alder Lake اینتل استوک لند

قبل از تقابل پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake، بهتر است مشخصات پردازنده‌های سری Alder Lake اینتل را دقیق‌تر بررسی کنیم. اینتل، پردازنده‌های Alder Lake را مبتنی بر فرآیند 10 نانومتری ساخته که ضمن کاهش مصرف انرژی، سرعت کلاک و عملکرد پردازنده را ارتقا می‌دهد. سری S پردازنده‌های دسکتاپی Alder Lake هستند که در مدل‌های Core i9، Core i7، Core i5، Core i3 در دسترس هستند. سری قدرتمند H، بیشتر برای لپ‌تاپ‌های پرقدرت که توان پردازشی بالایی نیاز دارند، مناسب‌اند.

پردازنده‌های Alder Lake-U با مصرف انرژی بهینه‌ای دارند و بهتر است در قلب لپ‌تاپ‌های سبک و باریک قرار بگیرند. اگر پردازنده‌ای می‌خواهید که از نظر قدرت پردازشی مابین سری H و U قرار بگیرد، Alder Lake-P را انتخاب کنید که از نظر مصرف انرژی و کارایی کاملا متعادل است. و در نهایت، در صدر لیست پردازنده‌های Alder Lake نسل 12، تاج و تخت از آن سری HX است. بی‌رودربایستی باید بگوییم اگر جزء کاربران حرفه‌ای با لپ‌تاپ‌های گیمینگ پیشرفته نیستید، به پردازنده‌های پرقدرت Alder Lake-HX حتی فکر هم نکنید.

معماری هیبریدی در سری Alder Lake

بگذارید مقایسه پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake را با بررسی تفاوت معماری ساخت این دو سری از پردازنده‌ها شروع کنیم. اینتل، تراشه‌های سری Alder Lake را طبق معماری هیبریدی طراحی کرده که برای افزایش کارایی و عملکرد پردازنده، از دو نوع هسته متفاوت (E و P) بهره می‌گیرند. هسته‌های Performance یا Golden Cove، قدرت پردازش بالایی دارند و ویژه پردازش‌های سنگین و حرفه‌ای طراحی شده‌اند. اما هسته‌های Efficiency یا Gracemont، با مصرف انرژی کمتری که دارند در فعالیت‌های سبک و روزمره، بهترین عملکرد را دارند. اینتل با ترکیب هسته‌های (E و P) در سری Alder Lake، به پردازنده کمک می‌کند تا بتواند بارهای کاری مختلف را بین هسته‌‌های قدرتمند و بهینه خود تقسیم کند و بهترین کارایی را داشته باشد.

تعداد هسته‌ها و رشته‌ها سری Alder Lake اینتل

تفاوت در تعداد و تنوع هسته‌ها، از اصلی‌ترین تفاوت‌های بین پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake است. پردازنده‌های نسل دوازدهم Alder Lake اینتل با ترکیب هسته‌های (P-cores) و هسته‌های بهینه‌تر (E-cores) عملکرد متفاوت‌تری را به نمایش می‌گذارد. پردازنده Core i9-12900k با 8 هسته P و 8 هسته E مجموعا 24 رشته دارد. پردازنده Core i7-12700KF با 8 هسته P و 4 هسته E مجموعا 20 رشته دارد. در سری Core i5 هم پردازنده Core i5-12400 را داریم که 6 هسته P و 4 هسته E دارد و 16 رشته‌ای است.


سرعت کلاک پردازنده‌های Alder Lake اینتل

مگر می‌شود بحث مقایسه پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake مطرح شود و سرعت کلاک یا همان فرکانس پردازنده از قلم بیوفتد. سرعت کلاک پردازنده‌های نسل دوازدهم Alder Lake اینتل در مدل‌های مختلف و با توجه به تعداد هسته‌های P و E متفاوت است. پردازنده Core i9-12900k دارای سرعت کلاک پایه 3.2 گیگاهرتز برای هسته‌های Performance و سرعت کلاک پایه 2.4 گیگاهرتز برای هسته‌های Efficient است. فرکانس بوست این پردازنده برای هسته‌های P به 5.10 گیگاهرتز و برای هسته‌های E به 3.9 گیگاهرتز می‌رسد. پردازنده‌ Core i7-12700k، سرعت کلاک پایه 2.1 گیگاهرتز (هسته‌های P) و 2.4 گیگاهرتز (هسته‌های E) دارد. فرکانس بوست پردازنده Core i7-12700k برای هسته‌های P به 5.0 گیگاهرتز و برای هسته‌های E به 3.8 گیگاهرتز می‌رسد.

فناوری‌های پیشرفته در پردازنده‌های Alder Lake اینتل

یک گوشه کار می‌لنگد اگر در مقایسه پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake، فناوری‌های اختصاصی هر کمپانی را بررسی نکنیم چراکه اینتل و AMD هر کدام حرف‌های زیادی برای گفتن دارند. فناوری Intel Thread Director، به سیستم‌عامل کمک می‌کند تا وظایف و بارهای کاری را بین هسته‌های P و E تقسیم کند. این فناوری، باعث افزایش کارایی Multitasking و بهره‌وری انرژی می‌شود.

فناوری Deep Learning Boost هم با سری Alder Lake معرفی شد که پردازش‌های مربوط به هوش مصنوعی (AI) را بهینه‌تر می‌کند.

فناوری Intel Turbo Boost Max 3.0، عملکرد تک هسته‌ای (Single-Threaded) پردازنده را تقویت می‌کند. با افزایش فرکانس پردازنده به ویژه در مواقعی که سیستم‌عامل به تعداد هسته کمتری برای پردازش احتیاج دارد، برنامه‌های شما سریع‌تر و روان‌تر اجرا می‌شوند.

اینتل، فناوری Intel Gaussian & Neural Accelerator 3.0 را برای پردازش و اجرای وظایف هوش مصنوعی مثل تشخیص صدا، حذف نویز پس‌زمینه و پردازش‌های صوتی طراحی کرد.

این پردازنده‌ها از PCIe 5.0 و رم DDR5 هم پشتیبانی می‌کنند. برای مثال پردازنده‌های Core i9-12900K و Core i7-12700K و Core i3-12600K هر سه از سری دسکتاپی Alder Lake-S مجهز به این تکنولوژی‌ها هستند.

پردازنده‌های AMD Ryzen 7000

پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake | بررسی سری AMD Ryzen 7000 استوک لند

وقت آن رسیده تا مقایسه تخصصی پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake کامل کنیم و مشخصات تخصصی سری Ryzen 7000 را زیر ذره‌بین ببریم. پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 بر پایه معماری Zen 4 و فناوری 5 نانومتری طراحی شده‌اند. سری Ryzen 7000، در مدل‌های متنوع دسکتاپی و لپ‌تاپی عرضه می‌شوند و عملکرد بهتری نسبت به نسل‌های قبلی دارند. AMD با این سری از پردازنده‌های خود، رقابت جدی‌ای را با پردازنده‌های Alder Lake اینتل شروع کرده‌ چرا که مصرف انرژی و کارایی بالایی دارند.

تعداد هسته‌های پردازنده‌های AMD Ryzen 7000

انتظار می‌رود نسل جدید پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake، تعداد هسته‌های بیشتری داشته باشند. با این وجود پردازنده‌های Ryzen 7000، تعداد هسته‌‌ و رشته‌های متفاوتی دارند که برای انواع کاربری‌ها مناسب است. به‌طوری که این سری از پردازنده‌ها، از کاربری‌های سبک تا میان رده و حرفه‌ای را متقاعد می‌کنند. اگر پردازنده‌ای نیاز دارید که بتوانید با خیال راحت پردازش‌های سنگین و محاسبات پیچیده خود را به آن بسپارید، Ryzen 9 7950X بهترین انتخاب است. این پردازنده 16 هسته‌ای، توان پردازشی بالایی دارد و در Multitasking عملکرد فوق‌العاده‌ای ارائه می‌دهد. در سری Ryzen 7000، گیمرها و کاربران نیمه حرفه‌ای هم می‌توانند پردازنده‌ 8 هسته‌ای و 16 رشته‌ای Ryzen 7 7700X را انتخاب کنند. مدل‌های اقتصادی Ryzen 5 مثل Ryzen 5 7600 هم برای کاربری‌های روزمره، کاملا مناسب‌اند.

فرکانس و سرعت کلاک پردازنده‌های Ryzen 7000

بین پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake، فرکانس و سرعت کلاک سری Ryzen 7000 کمی بیشتر است. AMD پردازنده‌های Ryzen 7000 را بر مبنای معماری Zen 4 طراحی کرده و این طراحی، سرعت کلاک و عملکرد این پردازنده‌ها را به‌طور چشمگیری ارتقا می‌دهد. در برابر سری Ryzen 5000، اکثر پردازنده‌های Ryzen 7000 فرکانس توربوی بالای 5 گیگاهرتز دارند. برای مثال، پردازنده Ryzen 9 7950X دارای فرکانس پایه 4.5 گیگاهرتز است و فرکانس توربوی این پردازنده‌ تا 5.7 گیگاهرتز می‌رسد. و یا پردازنده Ryzen 7 7700، فرکانس پایه این پردازنده 3.8 گیگاهرتز و فرکانس توربوی این پردازنده 5.3 گیگاهرتز است.

پشتیبانی از PCIe 5.0 و حافظه DDR5

پردازنده‌های سری AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake، هر دو از رابط  PCIe 5.0 پشتیبانی می‌کنند اما سری Ryzen 7000 پشتیبانی کامل‌تری ارائه می‌کنند. پردازنده‌های سری Ryzen 7000، از رابط  PCIe 5.0  پشتیبانی می‌کنند که پهنای باند و سرعت انتقال دیتای فوق‌العاده‌ای دارد. پشتیبانی از PCIe 5.0 در پردازنده‌های سری Ryzen 7000 باعث افزایش پهنای باند، عملکرد قوی‌تر کارت گرافیک و حافظه‌های NVMe و کاهش زمان تاخیر در انتقال داده‌ها می‌شود. PCIe 5.0 باعث افزایش دو برابری پهنای باند می‌شود که در کارت‌های گرافیک و SSDهای NVMe بسیار کاربردی است. کارت‌های گرافیک نسل جدید، از رابط PCIe 5.0 استفاده می‌کنند که باعث حداکثر کارایی در بازی‌ها با گرافیک پیچیده و رزولوشن بالا می‌شود. 


فناوری‌های اختصاصی در پردازنده‌های سری Ryzen 7000

هر کدام از پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake، تکنولوژی‌ها و فناوری‌های اختصاصی خود را دارند. AMD، فناوری EXPO را به همراه پردازنده‌های Ryzen 7000 معرفی کرد. با کمک این فناوری، شما می‌توانید با تنظیمات بایوس، حافظه‌های DDR5 را به راحتی اورکلاک کنید. 

فناوری AVFS یا Adaptive Voltage and Frequency Scaling، یک سیستم پیشرفته برای مدیریت مصرف انرژی است. وجود این فناوری در سری Ryzen 7000، کار شما راحت می‌کند چرا که ولتاژ و فرکانس هر هسته در زمان‌های مختلف به‌طور خودکار تنظیم و بهینه می‌شود. 

پردازنده‌های سری Ryzen 7000 از دستورالعمل‌های پردازشی AVX-512 پشتیبانی می‌کنند. این دستورالعمل‌ها، کارایی را پردازش‌های سنگین و تخصصی مثل رندرینگ سه بعدی و هوش مصنوعی ارتقا می‌دهند.

بین پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake، سری Ryzen 7000 تمرکز بیشتری روی بهینه‌سازی عملکرد گیمینگ و اورکلاک خودکار دارند. فناوری‌ Precision Boost 2، با زیر نظر گرفتن دما و توان مصرفی پردازنده، فرکانس هسته‌ها را در هر لحظه به طور خودکار تنظیم می‌کند. اگر قصد اورکلاک پردازنده خود را داشته باشید، با کمک فناوری Precision Boost Overdrive هم می‌توانید فرکانس، ولتاژ و توان مصرفی پردازنده را تغییر دهید.

فناوری SAS یا Smart Access Storage، با استفاده از قابلیت DirectStorage ویندوز، ذخیره‌سازی، انتقال و زمان بارگذاری داده‌های شما یا همان Load Time را بهینه می‌کند. به این ترتیب، زمان بارگذاری بازی‌ها کاهش یافته و عملکرد گرافیکی شما بهینه‌تر می‌شود به‌طوری که تاثیر آن را در فریم ریت و کیفیت بازی‌ها احساس خواهید کرد. را بهینه می‌کند.

به‌علاوه، پردازنده‌های Ryzen 7000 از USB 4.0 هم پشتیبانی می‌کنند که نسبت به نسخه‌های قبلی، سرعت انتقال بالاتری دارد.

انتخاب بین پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake

انتخاب بین پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake استوک لند

در نهایت، این شما و نیازهای کاربری شماست که تعیین می‌کند بین پردازنده‌های AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake، کدام یک باید در قلب کیس شما جا بگیرد. اگر شمایی که این مطلب را می‌خوانید، یک گیمر حرفه‌ای هستید و پردازنده‌ای می‌خواهید که در پردازش‌های تک هسته‌ای برای شما سنگ تمام بگذارد، Alder Lake اینتل انتخاب بهتری است. نه اینکه پرچم‌دارهای Ryzen 7000 به درد نمی‌خورند! اتفاقا در خیلی موارد عملکرد سری Ryzen 7000 تفاوت چندانی با Alder Lake اینتل ندارد اما بین AMD Ryzen 7000 و Intel Alder Lake در بنچمارک‌های گیمینگ، برنده واقعی کمپانی اینتل است.

اگر کاربری شما بیشتر به رندرینگ و پردازش‌های سنگین و پرحجم مربوط می‌شود، باید پردازنده‌ای انتخاب کنید که در بخش چندرشته‌ای قدرتمند بوده و مصرف انرژی کمتری داشته باشد. خب چه انتخابی بهتر از پردازنده‌های Ryzen 7000 که تعداد هسته بالایی داشته و با مصرف بهینه انرژی در مقایسه با سری Alder Lake اینتل، به سیستم خنک‌کننده پیچیده‌ای نیاز ندارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *