PSU، پاور یا منبع تغذیه |همه آنچه باید درباره PSU یا منبع تغذیه بدانید!
PSU، پاور یا منبع تغذیه، یک جزء سخت افزاری بسیار مهم است که برق کل سیستم شما را تامین میکند. این واحد، همچنین برق را به اجزای داخلی دسکتاپ شما، از جمله مادربرد و سایر قطعات میرساند. خیلی از کاربرانی که خودشان دسکتاپ خود را اسمبل میکنند، تمرکز زیادی روی اجزای پر زرق و برقی که بیشتر در دیدند، دارند و از PSU با وجود اهمیت آن غافل میشوند.
انتخاب PSU یا منبع تغذیه مناسب برای هر کاربری با هر زمینه کاری بسیار مهم است. در بسیاری از موارد یک منبع تغذیه ارزان جواب نمیدهد، زیرا قادر به تامین برق کافی برای کل کامپیوتر شما نیست. چیزهای زیادی وجود دارد که باید قبل از خرید PSU یا منبع تغذیه برای کامپیوتر شخصی خود بدانید.
منبع تغذیه چیست؟
منبع تغذیه، واحدی است که برق مورد نیاز برای اجزای مختلف سیستم شما را تامین میکند. بدون آن، کامپیوتر فقط شبیه یک جعبه بدون استفاده است که کلی پلاستیک و فلز دارد. این قطعه، جریان متناوب (AC) را به جریان مورد نیاز کامپیوتر شما یعنی جریان مستقیم (DC) تبدیل میکند.
این مبدل که ولتاژ جریان مستقیم (DC) را به اجزای داخلی کامپیوتر میرساند، بر اساس تعداد واتی که تولید میکند رتبه بندی می شود. بهعنوان مثال، کامپیوتر شما ممکن است تنها به 150 وات در هنگام تماشای یوتیوب نیاز داشته باشد، اما زمانی که یک بازی را اجرا میکنید، ممکن است به 500 وات نیاز داشته باشد. به عنوان یک قاعده کلی، بهتر است منبع تغذیهای را انتخاب کنید که مقداری توان اضافی داشته باشد.
برخی از واحدهای منبع تغذیه به طور خاص برای استفاده با جریان متناوب 110 یا 230 ولت (AC) طراحی شدهاند، در حالی که برخی دیگر می توانند بین این دو سوئیچ شوند یا حتی هر ولتاژی را در آن محدوده بپذیرند.
اکثر منابع تغذیه حالت سوئیچ (SMPS) دارند که هم کارایی خوبی دارند و هم طراحی را برای ورودی ولتاژهای چندگانه آسان میکنند. به این معنی که اکثر PSU ها میتوانند در کشورهای مختلف که ورودی برق هم ثابت نیست، بهدرستی کار کنند.
یک PSU معمولی، دارای کانکتورهای یکپارچه برای ارسال نیرو به مادربرد، ریزپردازندهها و… است. منبع تغذیه لپتاپها و مینیکیسها معمولا متفاوت از PSU کامپیوترهای شخصی یا پیسی است.
منبع تغذیه (PSU) چگونه کار میکند؟
قبل از اینکه برویم سراغ نحوه کار PSU، بیایید بفهمیم که اصلا چرا به منبع تغذیه نیاز داریم. دسکتاپها، لپتاپها، گوشیهای هوشمند و سایر وسایل الکترونیکی به سادگی نمیتوانند با استفاده از برق پریز دیوار، یعنی جریان متناوب، کار کنند. وسایل الکترونیکی برای اینکه عملکرد صحیحی داشته باشند، به جای جریان متناوب (AC) به جریان مستقیم (DC) نیاز دارند. برای تبدیل جریان متناوب به جریان DC هم به یک واسطه نیاز دارید.
اما حالا چرا جریان DC؟
جریان DC، یک ولتاژ ثابت ارائه میدهد و وسایل الکترونیکی نمیتوانند بدون جریان DC کار کنند. PSU یا منبع تغذیه، مسئولیت این تبدیل جریان متناوب از پریز دیوار به جریان DC را برعهده دارد. بعد، این جریان DC است که به اجزای مختلف سیستم شما شامل CPU، کارت گرافیک، مادربرد، رم و… توزیع میشود.
وظیفه اصلی منبع تغذیه، تبدیل جریان الکتریکی از منبع به ولتاز و تامین جریان و فرکانس صحیح برای سیستم است. هر منبع تغذیه دارای یک اتصال ورودی برق است که انرژی را از یک منبع دریافت میکند.