مقالات کاربردی

ارتقا CPU | چه زمانی باید CPU خود را ارتقا دهید؟

چه زمانی باید CPU خود را ارتقا دهید؟

ارتقا CPU، راه‌حلی است که بیشتر گیمرها و در نهایت کسانی که پردازنده دستگاهشان پا به سن گذاشته، به سراغ آن می‌روند. تصور کنید که در حال وب‌گردی هستید و یک موسیقی خوب در پس‌زمینه در حال پخش شدن است و چند برنامه و فولدر دیگر هم باز هستند. هر چقدر کلیک می‌کنید یا صفحه جدیدی باز می‌کنید، اتفاقی نمی‌افتد؛ انگار که لپ تاپ شما یخ زده باشد. همه چیز کمی کُند به نظر می‌رسد و جابه‌جا شدن شما از صفحه‌ای به یک صفحه‌ دیگر، اصلا به سرعت زمانی که برای اولین بار دستگاه خود را خریدید، نیست.

برای تصمیم‌گیری درباره ارتقا CPU، باید دقیقا بدانید که از پردازنده خود چه می‌خواهید و از همه مهم‌تر اینکه آیا CPU فعلی شما هنوز بازی‌ها و برنامه‌های مدرن را به خوبی ساپورت می‌کند یا نه. خیلی‌ها سراغ اورکلاک کردن می‌روند اما پردازنده‌های اورکلاک شده می‌توانند ناپایدار شوند و در همه موارد، اورکلاک CPU تنها و بهترین گزینه برای شما نیست.

چه زمانی باید CPU خود را ارتقا دهید؟

در قلب هر لپ تاپی، چه یک لپ تاپ استوک و چه هر لپ تاپ دیگری از هر برندی، تراشه‌های پردازنده از نظر تئوری می‌توانند برای همیشه دوام بیاورند. اگر از پردازنده دستگاه خود به درستی استفاده کنید، چیزی از سرعت آن کم نمی‌شود. مقدار تخریبی که با گذشت زمان برای آن‌ها اتفاق می‌افتد، آنقدر کوچک خواهد بود که حتی پس از چندین سال استفاده باعث تغییر محسوسی در عملکرد آن نمی‌شود.

به طور کلی، هر CPU ای که قصد ارتقا ‌آن را دارید، بهتر است حداقل دو نسل از عمرش گذشته باشد. حتی باید در نظر بگیرید که آیا به آخرین فناوری‌های مرتبط با ارتقاء CPU نیاز دارید یا نه. به عنوان مثال، اگر می‌خواهید آخرین قابلیت‌های استاندارد PCIe و DDR را داشته باشید، همزمان به یک مادربرد مدرن و CPU درست و حسابی نیاز دارید.

CPU شما با سیستم سازگار نیست

دلایل مختلفی وجود دارد که CPU شما مطابق با مشخصات کار نمی کند. خرابی خنک کننده CPU، خمیر حرارتی قدیمی یا تنظیمات اشتباه بایوس همگی می‌توانند مقصر باشند. همچنین، برخی از سخت افزارها و نرم افزارها به دستورالعمل‌ها و عملکردهای جدیدتری نیاز دارند. به عنوان مثال، سیستم عامل ویندوز 11 تنها از CPU های چند نسل قدیمی پشتیبانی می کند. بنابراین اگر با کاهش سرعت مواجه شدید، باید CPU خود را به روز کنید.

نمی‌سود یکباره به سراغ ارتقا CPU خود بروید؛ شاید لازم به آپدیت بایوس باشد و یا اینکه فکری برای دمای CPU سیستم خود کنید، به هر حال اول از همه باید بدانید دقیقا مشکل از کجاست.

با این حال، مراقبت‌ کافی و استفاده از خمیر حرارتی، پردازنده شما را برای همیشه ضد ضربه نمی‌کند. فن، هیت سینک و قطعات مختلف آن می‌توانند گرد و غبار را جمع کرده و قابلیت خنک کنندگی CPU را به طور قابل توجهی کاهش دهند. دمای بالا مستقیما بر عملکرد CPU تأثیر می‌گذارد و می‌تواند حتی در طولانی مدت به آن آسیب برساند. اگر حداقل هر چند وقت یکبار حتی به تمیز کردن فن لپ تاپ خود فکر نکرده‌اید، باید منتظر باشید که CPU شما همین روزها از کار بیفتد.

CPU اینتل سری Alder Lake

تعداد هسته‌های CPU شما کافی نیست

شما می‌توانید یک CPU با هشت هسته پیدا کنید و حتی برخی از مدل ها تا 64 هسته دارند. این حجم کاری شماست که مشخص می‌کند CPU شما به چند هسته احتیاج دارد. اکثر CPUها با دو یا چهار هسته عرضه می‌شوند، اما بیشتر مردم به یک پردازنده با بیش از هشت هسته نیاز ندارند.

شما هم حتما برای عملکرد خوب در بازی به یک CPU با بیش از شش هسته نیاز ندارید. درست است که سریع‌ترین CPU های بازی بیش از شش هسته دارند، اما این فقط تعداد هسته‌ها نیست که پردازنده‌های مدرن را برای بازی عالی می‌کند.

اگر یک لپ تاپ گیمینگ با پردازنده‌ای متعلق به نسل فعلی یا قبلی اینتل یا AMD با شش هسته یا بیشتر دارید، ارتقا CPU شما احتمالا عملکرد بازی را افزایش نمی‌دهد. با این حال، اگر CPU شما چند نسل قدیمی است یا کمتر از شش هسته دارد و یک کارت گرافیک خوب و کافی هم دارید، ارتقاء CPU شما باید عملکردتان را به طرز قابل توجهی افزایش دهد.

CPU شما به Bottleneck خورده

گلوگاه یا Bottleneck به زمانی اشاره دارد که مثلا یک قطعه عملکرد ورک استیشن شما را محدود می‌کند. باتل نک، به گردن یک بطری اشاره دارد که طبق طراحی‌ای که دارد، مانع می‌شود تا کل محتوی آن یک دفعه‌ خالی شود. درست شبیه این مثال، باتل نک در پردازنده نمی‌گذارد CPU پا به پای بقیه سخت افزارها از همه پتانسیل و قدرت خود استفاده کند.

اگر یک GPU عالی اما یک CPU ضعیف داشته باشید، CPU شما نمی‌تواند به همان سرعت مورد انتظار، اطلاعات را به GPU منتقل می‌کند. در چنین حالتی، سیستم شما نمی‌تواند از پتانسیل کامل کارت گرافیک خود استفاده کند زیرا CPU عملکرد آن را مختل می‌کند. اگر پردازنده شما با این روش پا روی خرخره سیستم شما بگذارد، احتمالا باید به فکر باشید که زمان ارتقا CPU رسیده است.

ارتقا پردازنده

CPU شما با برنامه‌های مدرن سازگار نیست

برخی از سخت افزارها و نرم افزارها به دستورالعمل‌ها و عملکردهای جدیدتری نیاز دارند که احتمالا در توان CPUهای قدیمی نیست. به عنوان مثال، سیستم عامل ویندوز 11 تنها از CPU‌های چند نسل قدیمی پشتیبانی می‌کند. پس اگر حسابی سن و سالی از پردازنده سیستم شما گذشته و با کاهش سرعت مواجه شدید، احتمالا وقت آن است که CPU خود را ارتقا دهید.

برنامه‌های سنگینی مانند ویرایش حرفه‌ای عکس و فیلم به CPU فشار می‌آورد پس اگر از آن‌ها استفاده می‌کنید، معمولا ارزش آن را دارد که هر دو یا سه نسل یک‌بار CPU خود را ارتقا دهید. اگر هم از یک CPU بسیار قدیمی استفاده می‌کنید، ممکن است بخواهید فقط برای بهبود تجربه روزانه دسکتاپ، آن را ارتقا دهید.

بررسی عملکرد CPU برای ارتقا

ارتقا هر سخت افزاری، فرقی نمی‌کند ارتقا CPU یا کارت گرافیک  در هر صورت باید تک تک رفتارهای سخت افزار خود را زیر نظر بگیرید و به راحتی و با کوچکترین نشانه،  قید سخت افزار خود را نزنید. برای تصمیم‌گیری در مورد ارتقا CPU، باید بدانید که نتیجه این کار چه تفاوت‌هایی با عملکرد فعلی پردازنده شما خواهد داشت. بهترین راه برای داشتن یک مقایسه کلی، انجام تست‌های معروف بنچمارک و اجرای بازی‌های سنگین برای CPU است. بعد هم لازم است تا نتایج خود با بنچمارک‌های آنلاین پردازنده مقایسه کنید.

قبل از همه، لازم است مطمئن شوید مشکل از باتل‌ نک یا گلوگاه پردازنده نیست. این مشکل زمانی رخ می‌دهد که پردازنده برای انتقال داده‌ها به اندازه کافی سریع نیست. اگر اینطور باشد، بدون نیاز به تست و بنچمارک باید سراغ ارتقا CPU سیستم خود بروید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *