تعویض رم لپتاپ، تغییر قابل توجهی در عملکرد سیستم شما ایجاد میکند، بهخصوص اگر به دنبال ترفندهای افزایش سرعت لپتاپ میگردید. گاهی سرعت لپتاپ به حدی افت میکند که سادهترین کارها با کلی معطلی پیش میرود. گاهی هم اصلا پیش نمیرود و فقط باعث داغ شدن لپتاپ میشود. در چنین مواقعی که معمولا به دلیل کمبود رم اتفاق میافتد، چاره نیست به جز ارتقا رم.
قبلا همه آنچه درباره ارتقا رم لپتاپ باید بدانید را مفصل توضیح دادهایم. حالا میرسیم به قسمت آخر ماجرا یعنی تعویض رم جدید لپتاپ و جا انداختن آن در اسلات مخصوص رم. شاید با دنیای درون لپتاپ و آنچه در سختافزار آن میگذرد، کمی غریبه باشید اما جای هیچ نگرانی نیست. حتی اگر این اولین تجربه شماست و تابهحال دست به پیچهای لپتاپ خود نزدید، باز هم با دستورالعمل استوک لند برای تعویض رم لپتاپ میتوانید رم جدید خود را بهسادگی جا بیندازید.
با تعویض و ارتقای رم، میتوانید لپتاپ را دوباره به روزهای اوج خود برگردانید و از اجرای سریع دستورات و نرمافزارهای مختلف لذت ببرید.
راهنمای نصب و تعویض رم لپتاپ
بعد از اینکه کیت رم جدید خود را تهیه کردید، حالا وقت آن رسیده که رم جدید را با رم فعلی لپتاپ خود تعویض کنید. دستورالعمل ما برای تقریبا هر لپتاپی کار میکند اما نه عینا و مرحله به مرحله. کافیست مسیر کلی را یاد بگیرید و تعویض رم لپتاپ را خودتان انجام دهید.
1. لپتاپ خود را خاموش کنید
اگر شارژر و آداپتور به لپتاپ متصل است، آن را جدا کنید تا هیچ جریان الکتریکی به لپتاپ وارد نشود. این کار برای بالا بردن سطح ایمنی و جلوگیری از آسیب دیدن قطعات و سختافزار لپتاپ شماست.
2. پنل پشتی لپتاپ را باز کنید
برای تعویض رم لپتاپ، باید با استفاده از یک پیچ گوشتی مناسب پیچهای مربوط به پنل پشتی لپتاپ را باز کنید. اسلاتهای رم معمولا زیر یک درپوش فلزی قرار گرفتهاند، این درپوش را بردارید تا به رم لپتاپ خود برسید. حالا فقط کافیست کمی با شکل ظاهری اسلاتهای رم آشنا باشید. اسلاتهای رم به شکل شکافهای سبز یا سیاه رنگ روی مادربرد قرار گرفتهاند.
3. رم قدیمی را خارج کنید
بعد از اینکه به رم رسیدید، حالا باید رم قدیمی را خارج کنید. مراقب باشید به هیچ وجه کانکتورهای طلایی رنگ را لمس نکنید. رم را از لبههای بگیرید و خارج کنید. معمولا هر کدام از ماژولهای رم بهوسیله دو گیره سر جای خود قرار گرفتهاند. با دقت گیرهها را به سمت بیرون فشار دهید تا ماژول را اسلات خود خارج کنید و بعد برسیم به تعویض رم لپتاپ با رم جدید.
4. رم جدید را نصب کنید
حالا نوبت میرسد به نصب رم جدید. باید شیارهای رم جدید را با شیارهای اسلات رم هماهنگ کنید. سپس رم جدید را از لبهها بگیرید و با کمی زاویه در اسلات خود به سمت داخل فشار دهید تا گیرههای نگهدارنده رم بهدرستی چفت شوند. در انتها به سادگی همان مسیری که تا به اینجا آمدید را به عقب برگردید. یعنی درپوش رم را سر جای خود بگذارید، پنل پشتی لپتاپ را ببندید و پیچها را محکم ببندید.
چالشهای احتمالی بعد از تعویض رم لپتاپ

بیشتر لپتاپها معمولا بعد از تعویض رم، به طور خودکار رم جدید را شناسایی میکنند. اما گاهی اوقات ممکن است بعد از نصب رم جدید با چالشهایی مواجه شوید که نیاز به عیبیابی داشته باشند. گاهی لپتاپ شما بعد از تعویض رم، بوت نمیشود. احتمال دارد ماژول رم را بهدرستی سر جای خود نصب نکرده باشید که باید دوباره و با دقت بیشتر ماژول رم را در شیارهای اسلات خود نصب کنید.
شاید نحوه نصب شما ایرادی نداشته باشد و مشکل از یکی از ماژولها و یا اسلاتهای رم باشد. چه بهتر اگر حین نصب رم، به اسلاتهای رم دقت کنید تا کوچکترین نشانهای از آسیب فیزیکی روی آنها وجود نداشته باشد. اما اگر از چند ماژول رم استفاده میکنید، بهتر است هر ماژول را با هر اسلات چک کنید تا مشخص شود ایراد از کدام رم یا اسلات شماست.
حالت آخر چالشهای احتمالی بعد از تعویض رم لپتاپ، وضعیتی است که لپتاپ شما بوت میشود اما رم جدید را نمیشناسد. باید به BIOS یا UEFI رفته و بخش Memory را چک کنید تا ببینید رم جدید شناسایی میشود یا نه. احتمالا رم جدید با مادربرد شما سازگار نیست که در اینصورت باید موقتا با رم قدیمی خود سر کنید و یکبار دیگر اما دقیقتر مراحل ارتقا رم را بخوانید.
برای چه لپتاپهایی امکان تعویض رم وجود ندارد؟

در جدید با طراحی سبک و باریکی که دارند، امکان ارتقا رم به سادگی لپتاپهای قدیمیتر نیست. با توجه به افزایش تقاضای بازار برای لپتاپهای سبک و قابل حمل، برندهای مختلف سعی میکنند سختافزار لپتاپها را فشرده طراحی کنند. بهطوری که رم روی مادربرد لحیم میشود تا فضای کمتری اشغال کند. به همین دلیل امکان تعویض رم لپتاپ برای آنها فراهم نیست. برخی از مدلهای لپتاپ با طراحی فشرده و سبک بدون قابلیت ارتقا رم عبارت اند از:
مدلهای باریک و سبک Dell XPS در انواع جدید 2020 به بعد
برخی مدلهای HP Spectre x360
ایسر با مدلهای Swift 3 و Swift 5
لپتاپهای Lenovo Yoga مثل Yoga 7i یا Yoga i9
مکبوک ایر و پرو Apple، سرفیسهای مایکروسافت و برخی مدلهای ایسوس
حتما در بین مدلهای لپتاپی که امکان تعویض یا ارتقا رم ندارند، به لپتاپهایی برخوردید که به نظرتان آشنا آمدند. بله، مشخصات فنی و سختافزاری لپتاپ، از آن چیزی که فکرش را میکنید هم مهمتر است. این نکته را به یاد داشته باشید که هنگام خرید لپتاپ نو یا استوک حتما باید به این فکر کنید که آیا در آینده به ارتقای رم احتیاج پیدا خواهید کرد یا نه. برای مثال، یک گیمر اصلا نباید به لپتاپی به جز با قابلیت تعویض رم فکر کند چرا که ارتقا سختافزاری برای این کاربری تقریبا اجتناب ناپذیر است.
حرف آخر
ارتقا و تعویض رم لپتاپ، کار چندان پیچیدهای نیست و میتوانید از لپتاپ کُند و ضعیف خود یک دستگاه تازهنفس بسازید. اگر تعویض رم لپتاپ خود را قبل از مصرف شدن تمام ظرفیت توسط پردازنده انجام دهید، تغییر ویژهتری در دستگاه خود ایجاد خواهید کرد. مهم نیست پردازنده شما چقدر قدرتمند است وقتی رم کافی برای پردازش اطلاعات ندارید. وقتی لپتاپ شما مجبور است از تمام ظرفیت و توان خود استفاده کند، با افت سرعت و لگ روبهرو میشوید. برای اینکه مطمئن شوید زمان ارتقا و تعویض رم لپتاپ شما فرا رسیده یا نه، میتوانید ظرفیت استفاده شده از رم را چک کنید. اگر به 100 درصد نزدیک است، باید به فکر خرید رم جدید باشید.