راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ، همان چیزی است که به شما کمک میکند تا مهمترین سختافزار سیستم خود را بهدرستی انتخاب کنید. با وجود تنوع بینظیر کارتهای گرافیک بازار، کمتر کسی میتواند پول خود را درست بابت کارت گرافیکی خرج کند که همه انتظارات او را یکجا برآورده میکند. انتخاب یک کارت گرافیک مناسب، نه تنها به ارتقا قدرت پردازش گرافیکی سیستم شما کمک میکند، بلکه شما را به دنیای جدیدی از گیم پلی میبرد که شاید تا به حال تجربه نکرده باشید. در راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ با استوک لند، همه ویژگیهای فنی و فاکتورهای مهمی که برای خرید کارت گرافیک باید در نظر بگیرید را بررسی میکنیم تا در حد و اندازه بودجه خود، بهترین انتخاب را داشته باشید.
راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ؛ نکاتی که هر گیمری باید در نظر بگیرد!
حاضرید چقدر خرج کنید؟
طیف قیمت کارتهای گرافیک گیمینگ بازار متفاوت است. بهطوری که شما تقریبا با هر بودجهای برای خرید کارت گرافیک گیمینگ بروید، دست خالی برنمیگردید. به همین دلیل است که میگوییم اول از همه، مشخص کنید نهایتا تا چقدر حاضرید بابت خرید یک کارت گرافیک خرج کنید. چه برای کیس و چه برای لپتاپ، در راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ این نکته را در نظر بگیرید که معمولا بین قیمت و کارایی کارتهای میانرده تناسب قابل قبولی برقرار است.
با چه رزولوشنی میخواهید بازی کنید؟
قبل از اینکه راهنمای ما برای خرید کارت گرافیک گیمینگ را بخوانید، باید انتخاب کنید با چه رزولوشنی میخواهید بازی کنید؟ اگر رزولوشن 1080p انتخاب شما برای گیمینگ است، یکی از کارتهای گرافیک میانرده برای شما مناسب خواهد بود. اما در مورد گیمرهایی که رزولوشن 1440p یا 4K را مدنظر دارند، به کارتهای گرافیک قویتری باید فکر کنید.
سیستم شما چه کارت گرافیکی را میپذیرد؟
راهنمای ما برای خرید کارت گرافیک گیمینگ این است که سازگاری سیستم خود با کارت گرافیکی است که قرار است به جمع سختافزارهای سیستم شما اضافه شود را چک کنید. مطمئن شوید کارت گرافیک با اجزای مختلف سیستم شما مثل منبع تغذیه یا همان Power، مادربرد و فضای کیس سازگار است. کارتهای گرافیک گیمینگ معمولا مصرف برق بالایی دارند. پس، منبع تغذیه (PSU) شما باید توان کافی برای پشتیبانی از کارت گرافیک را داشته باشد. بد نیست پیش از خرید، اندازه کارت گرافیک را با فضای داخلی کیس مقایسه کنید تا از اندازه آن مطمئن شوید.
مشخصات فنی که یک کارت گرافیک گیمینگ را از بقیه جدا میکند!
اگر میخواهید بهترین کیس گیمینگ را برای خودتان جفت و جور کنید، باید از راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ کمک بگیرید. چرا که از عملکرد گرافیکی گرفته تا محاسبات پیشرفته با هوش مصنوعی و رندرینگ ویدئویی و یا حتی مدلسازی سهبعدی، همه و همه به کارت گرافیکی بستگی دارد که در قلب کیس شما جاگیر میشود! فاکتورهای زیادی وجود دارد که برای کارت گرافیک خود باید در نظر بگیرید، از نوع مانیتوری که استفاده میکنید تا بازیهایی که قرار است بیشترین وقت را با آنها بگذرانید. در راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ، ما کلیدیترین فاکتورهای فنی را بررسی کردهایم که مستقیما بر کیفیت تصویر و اجرای روان بازیها تاثیر میگذارند.
تعداد هستههای پردازشی
اول از همه با تعداد هستههای پردازشی شروع کردیم که یکی از پارامترهای کلیدی و تعیین کننده در راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ است. هستههای پردازشی در کارتهای گرافیک NVIDIA به CUDA Cores و در کارتهای گرافیک AMD به Stream Processors معروف هستند. هر چه تعداد این هستهها بیشتر باشد، کارت گرافیک در پردازش محاسبات خود تواناتر خواهد بود.در راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینیگ، گیمرها باید بدانند که تعداد بیشتر هستهها میتواند باعث افزایش FPS بازیها شود زیرا دادههای گرافیکی سریعتر پردازش میشوند.
با داشتن تعداد هستههای بیشتر، کارت گرافیک میتواند بار کاری را بین هستهها تقسیم کند تا با کاهش تاخیر، شاهد تجربه روانتری از گیمینگ باشید. حتی در بازیهایی که فقط در رزولوشنهای بالا مثل 1440p یا 4K اجرا میشوند، بیشتر بودن تعداد هستهها میتواند جزئیات گرافیکی را بدون افت نرخ فریم نمایش دهد. البته تعداد بالای هستهها، در کنار ویژگیهای دیگری مثل سرعت کلاک و حجم VRAM است که کارت گرافیک شما را از بقیه متمایز میکند.
سرعت کلاک
در راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ، باید بدانید که سرعت کلاک دقیقا همان سرعتی است که کارت گرافیک شما با آن کار میکند. سرعت کلاک پردازنده گرافیکی شما در واقع نشان دهنده سرعت عملکرد هستههای گرافیکی است و طبیعتا هر چه بیشتر، بهتر! کارت گرافیک شما وظیفه دارد تا دستورالعملها و محاسبات مختلف را پردازش و اجرا کند. هر چه سرعت کلاک بالاتری داشته باشد، سریعتر عمل میکند و محاسبات بیشتری را در یک بازه زمانی معین پردازش میکند. یک GPU با سرعت کلاک 1.5 گیگاهرتز، میتواند در هر ثانیه 1.5 میلیارد دستورالعمل را اجرا کند. راهنمای ما برای خرید کارت گرافیک گیمینگ این است که به دنبال سرعت کلاک بالاتر باشید. با سرعت کلاک بالاتر، گیمپلی روانتر، رندرینگ سه بعدی سریعتر و عملکرد گرافیکی قویتری در ویرایش ویدئو یا مدلسازی سه بعدی دریافت میکنید.

حافظه گرافیکی VRAM
در بحث راهنمای خرید کارت گرافیک، VRAM نقش مهمی درعملکرد گیمینگ شما دارد. VRAM، حافظهای است که برای پردازندههای گرافیکی طراحی شده اما برخلاف رم معمولی، مقدار VRAM روی کارت گرافیک شما اصلا قابل تغییر نیست. حداقل VRAM برای یک کارت گرافیک رده بالا جهت اجرای بازیهایی با رزولوشن 1440p یا 4K، حدود 12 گیگابایت است.
شما بدون داشتن VRAM کافی، نمیتوانید صحنههای پیچیده، بافتهایی از تصویر با رزولوشن بالا و جلوههای گرافیکی پیشرفته را بی عیب و نقص دریافت کنید. با توجه به رزولوشنی که برای خودتان انتخاب میکنید، 1080p، 1440p یا 4K، حجم حافظه VRAM هم برای شما تغییر میکند. برای مثال، برای اجرای بازیهای با کیفیت 1440p یا 4K حداقل VRAM باید 12 گیگابایت باشد. اگر VRAM کافی داشته باشید، میتوانید کنترل بهتری روی تجربه گیمینگ داشته باشید.
نوع حافظه
GDDR، نوعی حافظه با کارایی بالا است که معمولا برای کارتهای گرافیک استفاده میشود. در راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ، دقت کنید که حافظه GDDR انواع مختلفی دارد و هر کدام پهنای باند متفاوتی دارند. رایجترین نوع حافظههای گرافیکی عبارتاند ازGDDR، GDDR5، GDDR6 که سرعت انتقال داده دو برابری دارند. البته شما میتوانید انواع قدیمیتر حافظهها مثل GDDR، GDDR2 و GDDR4 را هم پیدا کنید. برای مثال، در مقایسه با GDDR3 یا GDDR4، حافظه گرافیکی GDDR5 که برای پردازشهای گرافیکی در صفحه نمایشهای جدیدتر 4K طراحی شده، به فناوریهای مدیریت مصرف انرژی مجهز شده و تاخیر بسیار کمتری دارد. این حافظه، پهنای باند تقویت شدهای دارد به همین دلیل به سرعت انتقال داده 8 گیگابایتی میرسد.
اخیرا سری GDDR6 معرفی شد که فایلهای گرافیکی را خیلی سریعتر از نسل قبلی پردازش میکند. حافظههای GDDR6 نرخ انتقال داده بیشتری دارند، پهنای باند و حتی سرعت کلاک بیشتری در اختیار شما میگذارند. راهنمایی ما برای خرید کارت گرافیک گیمینگ این است که اگر تشنه عملکرد خارقالعاده هستید، حافظه GDDR6 از همان اول برای شما ساخته شده است. GDDR5 و GDDR5X هم برای پردازندههای گرافیکی مقرون به صرفه و میانرده، گزینههای مناسبی هستند.
پهنای باند حافظه
پهنای باند حافظه در کارت گرافیک، یعنی همان مقدار دادهای که کارت گرافیک شما میتواند در هر ثانیه بین VRAM و هستههای پردازشی رد و بدل کند. در بحث راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ از هرچه بگذریم، به هیچ وجه نمیتوان از اهمیت پهنای باند حافظه گرافیکی گذشت. چرا که پهنای باند حافظه، تعیین میکند که کارت گرافیک شما با چه سرعتی خودش را به دادههای موجود در حافظه VRAM میرساند و سپس همه آنها را پردازش میکند. هنگام خرید کارت گرافیک گیمینگ حتما باید بدانید که وقتی یک GPU پهنای باند بیشتری دارد، پردازشهای مربوط به رندرینگ سهبعدی یا اجرای بازیها با وضوح بالا را سریعتر و باکیفیتتر کامل میکند. حتی برای اینکه وضوح نمایشگر و کیفیت گرافیکی بهتر باشد، لازم است کارت گرافیک شما پهنای باند بیشتری داشته باشد تا دادهها را بدون تاخیر جابهجا کند.
سازگاری با فناوریهای پیشرفته
اگر مانیتور شما از فناوری های خاصی مانند G-Sync ،FreeSync و Adaptive Sync پشتیبانی میکند، حتما باید کارت گرافیکی را انتخاب کنید که به اندازه کافی قدرتمند بوده و با این فناوریها سازگار باشد. واضح بگوییم، مانیتورهای مجهز به فناوریهای G-Sync و FreeSync تنها با کارتهای گرافیک خاص و سازگار با این فناوریها کار میکنند. با ظهور این فناوریها، به جرأت میتوانیم بگوییم انتخاب کارت گرافیک گیمینگ شما تا حد زیادی به پشتیبانی از این فناوریها وابسته است. تعجبی هم ندارد! چرا که فناوریهای G-Sync و FreeSync با هماهنگ کردن فریم ریت کارت گرافیک با نرخ تازهسازی مانیتور، از بروز مشکلاتی مثل Screen Tearing جلوگیری میکند.
اگر مانیتور شما از یکی از این فناوریها پشتیبانی میکند، انتخاب کارت گرافیکی که با این فناوری سازگار است، گیم پلی شما را زیر و رو میکند. به هیچ وجه این نکته را از راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ نادیده نگیرید! اگر مانیتور شما از فناوری G-Sync پشتیبانی میکند، توصیه میکنیم کارتهای گرافیک NVIDIA را اولویت خرید قرار دهید. چرا که این کمپانی، از اول هم G-Sync را برای کارتهای گرافیک NVIDIA طراحی کرده است. اگر هم مانیتور شما با تکنولوژی FreeSync سازگار است، خرید کارت گرافیک AMD بهترین گزینه است.
خرید کارت گرافیک گیمینگ، راهنمای انتخاب برند
از همه ویژگیها و مشخصات فنی یک کارت گرافیک که بگذریم، میرسیم به بحث داغ انتخاب بین کارتهای گرافیک انویدیا و AMD. بحث و کُری خواندنهای طرفداران انویدیا و AMD از قدیم بوده و هست، اما انصافا هر دو کمپانی در زمینه گیمینگ، کارتهای گرافیک قدرتمند و پرچمداری عرضه میکنند. انویدیا با غولهای گرافیکی مثل RTX 4090، کاربران حرفهای در کلاس کاری سنگین و پیشرفته را متقاعد میکند. اقراق نیست اینکه بگوییم برای گیمرهای کارکشته و کسانی که با هوش مصنوعی سروکار دارند، انتخابی بهتر از گرافیکهای انویدیا وجود ندارد.
Nvidia با سلطنت بر حدود 80 درصد از سهم بازار، از فناوریهای بینظیری مثل DLSS پشتیبانی میکند و در Ray tracing یا ردیابی پرتو فوقالعاده است. از طرفی، AMD هم گرافیکهای خوب و مقرون به صرفهای دارد. برای مثال کارتهای گرافیک سری Radeon RX 7000 پردازش گرافیکی قابل قبولی دارند و برای بودجههای محدود، انتخاب مناسبتری به حساب میآیند. در برابر فناوری DLSS انویدیا، میشود گفت AMD هم دست روی دست نگذاشته و فناوری FSR را برای افزایش فریمریت کارت گرافیک معرفی کرد.
AMD یا انویدیا؟

در راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ، انویدیا به لحاظ قدرت و عملکرد برنده رقابت با AMD است. مثل روز روشن است که گرافیک Nvidia GeForce RTX 4090 برتر از نمایندگان AMD است. اما استراتژیهای اقتصادی AMD در قیمت گذاری را نمیتوان نادیده گرفت. AMD با گرافیک Radeon RX 7800 XT عملکرد بسیار خوبی را در اختیار گیمرها میگذارد ضمن اینکه قیمتها را هم پایین نگه میدارد.
بعد از همه ویژگیها و قابلیتهایی که گفتیم، راهنمای استوک لند برای خرید کارت گرافیک گیمینگ نهایتا میرسد به انتخاب بین کارتهای AMD و انویدیا. اگر به قابلیتهایی مثل Ray tracing اهمیت میدهید و یا قرار است با برنامههای تخصصی و ادیت ویدئو و رندرینگهای سنگین سر و کار داشته باشید، به چیزی جز کارت های گرافیک Nvidia فکر نکنید. هر چه نباشد انویدیا در Ray tracing یا ردیابی پرتو حداقل یک لیگ از AMD جلوتر است و برای طراحی و مدلسازیهای 3D، کارتهای گرافیک انویدیا حرفهای بیشتری برای گفتن دارند. اگر هم علاقه و سروکاری با به Ray tracing ندارید و ملاک شما افزایش فریم ریت بازیهاست، کارتهای AMD برای شما مقرون بهصرفهتر تمام میشوند.